Strādāt ārzemēs, lai atgrieztos Latvija

Autors Saskarsmes Garša novembris 21, 2017
Strādāt ārzemēs, lai atgrieztos Latvija

Laikā, kad diskusija par vietējā darbaspēka repatriāciju atpakaļ uz Latviju dzirdama aizvien biežāk, darbs ārzemēs peļņas vai pieredzes nolūkos kļuvis par teju aizliegto tēmu. Profesionāļi, kas pametuši vietējo darba tirgu krīzes gados, protams, ir jūtīgs jautājums ikvienas nozares personāldaļām, tai skaitā arī bāru, restorānu un kafejnīcu HR speciālistiem. Tomēr no otras puses – mēs aizvien augstu vērtējam ārzemēs gūtu pieredzi un nereti CV ar šādiem ierakstiem paver plašākas iespējas.

Darba un pieredzes gūšana ārzemēs aizvien ir vērtīga iespēja. Turklāt tagad sasniedzama daudz vieglāk nekā pirms, piemēram, gadiem desmit. Viena no populārākajām pieredzes gūšanas metodēm ir viesu maiņas (guest shift), kas piedāvā praktizēties un gūt zināšanas strādājot bārā vai restorānā ārzemēs. Ārzemju hosti labprāt pieņem savā kolektīvā stažierus, kas gatavi strādāt un mācīties no ikdienas darbiem.

Mēs aicinājām dalīties pieredzē divus BaReCa nozares cilvēkus, kas uz savas ādas izbaudījuši guest shift sniegtās iespējas. Viens no viņiem ir Rocket Bean šefpavārs Artūrs Taškāns, kurš laiku pa laikam izmanto guest shift, otrs – Jānis Podiņš, kurš šobrīd stažējas Dānijā un strādā par baristu The Coffee Collective.


 

Jānis Podiņš, The Coffee Collective barista

 

Kāpēc barista?

Par baristu strādāju jau nepilnus 5 gadus. Ar speciality kafiju jau ceturto gadu. Pirmkārt, šī profesija mani aizrauj. Tas ir darbs ar cilvēkiem. Katru dienu tas dod jaunas izjūtas un emocijas. Ir patīkami, ja dari to, kas patīk un ir iespēja nemitīgi iegūt jaunas zināšanas.

Tavā sasniegumu arsenālā ir dažas ievērojamas trofejas…

Ja runa ir par sasniegumiem sacensībās, tad esmu 2016 Latvijas Baristu Čempions, 2017 Latvijas Coffee Cup Tasting Čempions, 2017 Latvijas Brewers Cup 2. vietas ieguvējs un 2017 Ņujorkas Coffee 3. vietas ieguvējs.

Kāda ir Tava pieredze ar darbu ārzemēs?

Ārpus Latvijas man ir bijušas divas pastāvīgas darba vietas – Five Elephant Roastery Berlīnē un pašlaik The Coffee Collective Dānijā, Kopenhāgenā, kā arī esmu bijis iesaistīts dažādos nozares pasākumos un festivālos.

Vislielākā motivācija darbam ārzemēs bija iemācīties ko jaunu. Šobrīd kafijas kultūra Latvijā sāk plaukt, bet mazliet lēnāk nekā gribētos. Es biju nonācis tādās kā krustcelēs, jo gribu gatavot labu kafiju, bet vēlos arī redzēt pasauli. Tāpēc nolēmu, ka ir jāpaplašina redzesloks un jāmeklē jauas iespējas. Tā es nokļuvu Five Elephant Coffee Roastery Berlīnē.

Labākā mācība no tā visa?

Visas atziņas, ko esmu guvis ir no paša pieļautajām kļūdām. Lielākā no tām – neklusēt par to, kādā virzienā vēlies doties. Ir viegli iztēloties un domāt par lietām, kur es varētu palīdzēt vai pilnveidot jau esošo sistēmu, bet, ja par to neviens nedzird, tad neviens cits par to visticamāk nedomās un ar laiku šī sajūta pārvērtīsies tādā kā nenovērtēšanā.

Es domāju, ka atdeve darbam un aktīva darbošanās Latvijā noteikti palīdzēja iegūt labu darbu ārzemēs, bet tas nebija noteicošais faktors. Ir labi zināt un pazīt industriju kurā strādā, tas noder situācijās, kad vismazāk to gaidīsi. Bet katrs sākums ir kā no jauna, ir jāmācās un jāattīstās.

Kad Tu plāno atgriezties? Ja vispār plāno…

Dziļi sirdī es vienmēr gribu atgriezties Latvijā. Kad tas notiks? Tas ir cits jautājums, jo ir vēl tik daudz, ko iegūt un mācīties no darbošanās ārpus Latvijas. Pēdējā laikā es arvien vairāk gribu dalīties ar savām zināšanām un palīdzēt citiem spert pareizos soļus karjeras veidošanā. Pagaidām dzimtenē mani varēs satikt periodiski, bet laiks rādīs. Mājas vienmēr paliks Latvijā.

Gribas lai baristu skaits Latvijā aug, jo pēdējos gados redzu daudzus, kuri pamet darbus kafijas industrijā, lai nodarbotos ar ko citu. Visbiežāk tas ir finasiālu iemeslu dēļ. Tāpēc es plānoju attīstīt baristu un kafijas kultūru Latvijā. Pirmo baristu pasākumu plānoju rīkot jau decembrī. Tajā uzsvars būs uz baristu kā profesiju un runāsim, kā brūvēt garšīgu kafiju mājās. Nākamgad plānā ir pirmais oficiālais Aeropress čempionāts, bet par to dzirdēsiet vairāk, kad pasākums jau tuvosies.

Artūrs Taškāns, Rocket Bean Cafe šefpavārs

 

Trīs lietas, kas tev patīk tajā, ko dari?

Šajā jomā strādāju piecpadsmit gadus. Un tā mani aizrauj jau no pirmās dienas ar nemitīgu attīstību un jaunatklājumiem. Manu patiku pret šo profesiju raksturo –  azarts, adrenalīns un dabas veltes.

Izstāsti par savu pieredzi strādājot ārzemēs.

Es esmu strādājis Londonas restorānos L’Autre Pied, kuriem ir viena Michelin zvaigzne. Skandināvu un Britu stila apvienojuma restorānā Texture arī viena Michelin zvaigzne un stažējies Dānijas restorānā NOMA, kas četras rerizes atzīts kā labākais restorāns pasaulē. Kā arī, norvēģu pirmajā un vienīgajā trīs Michelin zvaigžņu restorānā Maaemo.

Kāpēc Tu izvēlējies stažēties ārpus Latvijas?

Pieredzi ārpus Latvijas meklēju, lai izglītotos. Protams arī intereses vadīts – kas tad notiek Michelin virtuvēs un kā kļūt par daļu no tām?

Kā Tu raksturotu savu pieredzi un atziņas, ko esi guvis?

Spēcīgākās atziņas no stažēšanās ārvalstīs ir disciplīna, patiesums un koncepta veidošana it visā.

Bez atdeves un proaktīvas darbošanās Latvijā neko nebūtu panācis, jo tikko nolaižot rokas aiz tevis stāv divdesmit jauni pavāri. Tā kā tiklīdz palaidies, vai lažo, no tevis ļoti ātri tiek vaļā. Latvijā uz pastāvīgu dzīvi es atgriezos, jo Sirmais uzaicināja. Un tad mēs atvērām 3 nažu restorānu.

Kādi plāni nākotnē?

Es noteikti palikšu Latvijā, jo nekur pasaulē nav tik brīvs darba tirgus ar tik lielām iespējam.

Lasi tālāk

Ieraksti komentāru